Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
EFEKTOWNY, SMACZNY, ale troszeczkę pracochłonny obiad bez tradycyjnych ziemniaczków
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem,
cukinię myjemy, przekrawamy na pół, przy pomocy łyżki wybieramy gniazda nasienne tworząc "łódeczki", nacieramy w środku solą,
cebulę obieramy, kroimy w kostkę,
marchew obieramy kroimy w "piórka" (paski);
pietruszkę obieramy kroimy w "piórka";
seler obieramy kroimy w "piórka";
w porze "pozbywamy się zielonego" kroimy w "piórka",
czosnek drobno siekamy;
rozgrzewamy piekarnik do około 200''C;
wlewamy na patelnie odrobinę (1-2 stołowe łyżki) oleju, rozgrzewamy go, wrzucamy połowę ilości cebuli i po minucie podlewamy ją 2-3 łyżkami wody (lub wina gronowego);
kiedy cebulka zaczyna się szklić, wrzucamy na patelnię mięso mielone, łyżeczkę mięty, łyżeczkę rozmarynu, posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 7min;
wyłączamy ogień pod patelnią, w miseczce roztrzepujemy jajko i mieszamy je z farszem;
farsz wkładamy w "łódeczki" - można z dużym naddatkiem;
nafaszerowane "łódeczki" wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy 2-3 łyżki wody (lub białego wina) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20min;
ponownie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju (2-32 łyżki) i wrzucamy pozostałą cebulę podlewamy 2 łyżeczkami wody lub wina gronowego;
kiedy cebula zaczyna się szklić, wrzucamy pokrojoną w "piórka" marchew, pietruszkę por i seler;
kiedy warzywa są na wpół miękkie do miseczki wlewamy około 1/3 szklanki śmietany 30%, roztrzepujemy w niej 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i zalewamy tym warzywa;
cały sos trochę redukujemy (mieszając trzymamy na ogniu, aż zgęstnieje) doprawiamy solą i pieprzem;
ser trzemy w wiórki;
po 20 min wyjmujemy naczynie z piekarnika, a z naczynia cukinię (UWAGA: łatwo się poparzyć!);
do naczynia wlewamy sos z warzywami;
na warzywach układamy cukinię;
wszystko obficie zasypujemy serem;
posypujemy oregano;
wstawiamy do piekarnika na kolejne 20min.. UWAGA: w starej cukinii skórka jest nie jadalna - twarda, ale mimo to cukinii nie obieramy ponieważ trzyma ona "łódeczki" w całości