Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
EFEKTOWNY, SMACZNY, ale troszeczkę pracochłonny obiad bez tradycyjnych ziemniaczków
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 266
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21768
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 266
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21768
Składniki
naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem,
cukinię myjemy, przekrawamy na pół, przy pomocy łyżki wybieramy gniazda nasienne tworząc "łódeczki", nacieramy w środku solą,
cebulę obieramy, kroimy w kostkę,
marchew obieramy kroimy w "piórka" (paski);
pietruszkę obieramy kroimy w "piórka";
seler obieramy kroimy w "piórka";
w porze "pozbywamy się zielonego" kroimy w "piórka",
czosnek drobno siekamy;
rozgrzewamy piekarnik do około 200''C;
wlewamy na patelnie odrobinę (1-2 stołowe łyżki) oleju, rozgrzewamy go, wrzucamy połowę ilości cebuli i po minucie podlewamy ją 2-3 łyżkami wody (lub wina gronowego);
kiedy cebulka zaczyna się szklić, wrzucamy na patelnię mięso mielone, łyżeczkę mięty, łyżeczkę rozmarynu, posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 7min;
wyłączamy ogień pod patelnią, w miseczce roztrzepujemy jajko i mieszamy je z farszem;
farsz wkładamy w "łódeczki" - można z dużym naddatkiem;
nafaszerowane "łódeczki" wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy 2-3 łyżki wody (lub białego wina) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20min;
ponownie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju (2-32 łyżki) i wrzucamy pozostałą cebulę podlewamy 2 łyżeczkami wody lub wina gronowego;
kiedy cebula zaczyna się szklić, wrzucamy pokrojoną w "piórka" marchew, pietruszkę por i seler;
kiedy warzywa są na wpół miękkie do miseczki wlewamy około 1/3 szklanki śmietany 30%, roztrzepujemy w niej 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i zalewamy tym warzywa;
cały sos trochę redukujemy (mieszając trzymamy na ogniu, aż zgęstnieje) doprawiamy solą i pieprzem;
ser trzemy w wiórki;
po 20 min wyjmujemy naczynie z piekarnika, a z naczynia cukinię (UWAGA: łatwo się poparzyć!);
do naczynia wlewamy sos z warzywami;
na warzywach układamy cukinię;
wszystko obficie zasypujemy serem;
posypujemy oregano;
wstawiamy do piekarnika na kolejne 20min.. UWAGA: w starej cukinii skórka jest nie jadalna - twarda, ale mimo to cukinii nie obieramy ponieważ trzyma ona "łódeczki" w całości