Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cukinia w miodowej zalewie"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 152
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31340
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 427
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 152
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31340
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 427
Składniki
70 min • Słoik 80 kcal • Koszt słoika ok. 4 zł • Przepis na 6 słoików
Zagotowuję 2 litry wody wraz z sokiem z cytryny, octem, miodem, cynamonem, goździkami i zielem angielskim. Studzę. Cukinię zalewam zalewą i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Następnie doprowadzam do wrzenia, wsypuję cukry i gotuję około 7-10 minut.
Przekładam wszystko do słoiczków tak, by kawałki cukinii były zupełnie przykryte zalewą. Słoiki zakręcam i pasteryzuję przez 15 minut.
Przetwory przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.
<strong>Beata Wilczyńska z Nikisiałki Małej</strong>Źródło: Kobieta i życie