Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cukiniowa niespodzianka"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 78
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 137
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 78
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 137
Składniki
Cukinie pokrój na cienkie plastry wzdłuż, sparz je w osolonym wrzątku i od razu schłodź w zimnej wodzie. Makaron ugotuj al dente. Kukurydzę osącz z zalewy. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Groszek sparz osolonym wrzątkiem i od razu schłodź w bardzo zimnej wodzie. Pomidory pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce.
Jajka roztrzep, dopraw solą i pieprzem. Miseczki wyłóż plastrami cukinii. Do makaronu dodaj kukurydzę, cebulę, groszek, pomidory, ser i wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajka i przemieszaj. Nakładaj farsz do miseczek wyłożonych cukinią, wierzch przykryj wystającymi końcami warzywa. Miski ustaw w wysokiej blasze, wlej na nią wrzątek do 2/3 wysokości miseczek. Piecz około 30 min w kąpieli wodnej w piekarniku w temp. 200°C.
W tym czasie przygotuj sos. Czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą. Do oliwy (lub oleju) dodaj musztardę, czosnek, zioła i sok z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj. Sos podawaj osobno.
60 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie