Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Curry z wołowiną i grzybami shiitake"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27135
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27135
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Od grzybów shiitake poodcinać nóżki. Kapelusze pokroić na połówki albo na duże kawałki. Wołowinę opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki. Brokuły włożyć na 3 minuty do wrzącej posolonej wody, wyjąć, przestudzić, polewając zimną wodą, osączyć.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Porcjami kłaść mięso, krótko podsmażyć, wyjąć łyżką cedzakową. Rozgrzać następne 2 łyżki oleju. Podsmażyć na nim marchewkę. Podlać ją bulionem i mleczkiem kokosowym. Wymieszać z żółtą pastą curry. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Ryż (biały lub basmati o lekko orzechowym aromacie) wsypać na posolony wrzątek, ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Kolendrę opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Do składników w woku dołożyć wołowinę, grzyby shiitake, brokuły i połowę kolendry. Potrawę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Gotowe curry podawać z ryżem. Udekorować kolendrą.Źródło: Życie na gorąco