Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwiartki kurczaka w keczupie

Ćwiartki kurczaka w keczupie

Autor:

Przepisów i artykułów: 887 Ocena: 6170

Dodano:

Odsłon: 403

Dziś Agnieszka nie próżnuje i obiad dla odwiedzającej córci przygotowuje. Obiad niby zwykły ale wyszedł bardzo smaczny i pożywny, najadła się cała rodzinka a zapach pieczonych ćwiartek roznosił się po całym domu.

Składniki

  • 1,5 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1,5 łyżki keczupu swojskiego lub kupnego,
  • 0,5 łyżki lubczyk suszony,
  • 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowej,
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 70 g margaryny tortowa.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ćwiartki kurczaka w keczupie

Przygotowanie

  1. Przygotować ćwiartki z kurczaka umyć je, osuszyć i ponacinać tam gdzie skóra, ćwiartki można podzielić na części. Do przygotowanych ćwiartek wsypać wszystkie przyprawy dodać keczup i dokładnie za pomocą rąk po nacierać mięso odstawić na 5 minut aby przyprawy wchłonęły się w mięso kurczaka.

  2. Gdy mięso w przyprawach i keczupie odstało swój czas przełożyć je do naczynia żaroodpornego z całą zawartością. Na mięso pokroić margarynę w cienkie plastry wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1godzina 35 minut razem z rozgrzaniem piekarnika co jakiś czas obracając mięso. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i podawać kto z czym ma ochotę.

  3. Upieczone jeszcze gorące ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami całymi oraz ulubioną surówka z cebuli i ogórka kiszonego. Taki obiad świetnie nadaje się na święta jak również na niedzielę. Na taką surówkę pomysł podsunęła mi koleżanka i teraz bardzo często robię ja do obiadów, cebulę pokroić w drobna kostkę lekko ja posolić i po uciskać do puszczenia soku dodać ogórki pokrojone w kostkę posypać pieprzem wlać oleju ze dwie łyżki i wszystko dokładnie wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń