Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cykoria zapiekana w plastrach boczku"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórę z cytryny. Do osobnego naczynia wyciśnij sok. Cukier wsyp do miski, dodaj startą skórkę i wlej sok. Wymieszaj. Wrzuć pieprz i wlej oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotowaną cykorię owiń plasterkami boczku. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienko oliwą. Ułóż w nim owiniętą boczkiem cykorię i pokrojoną w ósemki czerwoną cebulą. Całość zalej przygotowaną wcześniej marynatą.
Następnie cykorię posyp startym parmezanem i drobno posiekanymi orzechami, uprażonymi na patelni. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 180° C.
Podawaj na gorąco jako osobny posiłek lub jako dodatek do dania obiadowego.
cykorii
Cykorie umyj, osusz. Usuń zewnętrzne liście. Kupując cykorię, wybieraj mniejsze główki, będą bowiem bardziej wyraziste w smaku.
W garnku zagotuj wodę. Wsyp sól. Zanurz oczyszczoną cykorię we wrzątku i chwilę gotuj pod przykryciem.
Cykorie wyjmij z garnka i ostudź w zimnej wodzie. Główki przekrój wzdłuż na pół i skrop niewielką ilością soku cytrynowego.Źródło: Na żywo