Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Najpierw przyprawy i cebula póki ręce czyste :) Cynamon mieszam z papryką, nie używam soli, ale jeśli nie możesz bez niej żyć, możesz dorzucić szczyptę :) Cebulę obieram i kroję w pół-plasterki
Kurczaka obdzieram ze skóry! Solidnie oczyszczam z tłuszczyku i jakiś tam jeszcze zbędnych pozostałości. Robię mu cynamonowy masaż :) to znaczy w naczyniu, w którym będzie się piekł, wsmarowuję przyprawy tak, żeby każdy kawałek miał ich mniej więcej tyle samo.. Układam w naczyniu żaroodpornym, raz mięsko, raz cebulkę. Pozostałą cebulę wciskam jeszcze gdzie się da, a jak się nie da, rzucam na wierzch. Nie używam dodatkowego tłuszczu, bo wytopi się i kurczaka.
Wstawiam do piekarnika, ustawiam czas i temperaturę i ...zapominam aż piekarnik mnie zawoła. 12 udek o wadze 1,60 kg ułożonych w miarę luźno piekłam 1:15 w temperaturze 190 stopni góra - dół. Aneks: Jeśli udka są duże, ciaśniej ułożone, to piekę nawet półtorej godziny. Czasami w międzyczasie polewam wytapiającym się tłuszczem, ale rzadko, bo zwykle w tym czasie zajmuję się resztą obiadu, deserem, nakrywaniem stołu albo chowaniem rzeczy robiących bałagan:) Jeśli jest nas więcej obiadomowników i zasiadanie do stołu trwa chwilę dłużej albo jesli cś za mocno pachnie, zmniejszam temperaturę do 160-150 stopni i kurczak siedzi sobie aż przyjdzie na niego pora. Dla bardzo głodnych, szykuję blachę z frytkami i wstawiam ją na górną półkę w piekarniku. Przez ostatnie 20-25 minut pieką się razem z kurczakiem na termoobiegu - 160 stopni górna grzałka. Podaję z warzywami, np. z kiszonymi ogórami z cebulką ( https://smaker.pl/przepis-kiszone-ogory-z-cebulka,124603,domowapiwniczka.html )