Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrusowy kurczak z rozmarynem"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 115
Polecam.
Odsłon: 1002
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 115
Polecam.
Odsłon: 1002
Składniki
Kurczaka myjemy, nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Owijamy folią i na kilka godzin lub całą noc wkładamy do lodówki.
Cytrusy obieramy, pomarańczę dzielimy na cząstki, cytrynę kroimy w plasterki. Świeże zioła myjemy, połowę siekamy. Czosnek miażdżymy. Kurczaka nacieramy oliwą i czosnkiem. Do wnętrza wkładamy cząstki pomarańczy, połowę plasterków cytryny i posiekane zioła.
Tuszkę zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, okładamy resztą cytryny i świeżymi ziołami. Na 65-70 minut wkładamy do piekarnika. Co jakiś czas skrapiamy stopionym masłem. Przez 40 minut pieczemy kurczaka pod przykryciem, potem dopiekamy bez przykrycia, dzięki czemu skórka się zrumieni.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kilkanaście minut, aby nie wypłynął sok, który się w tuszce wytworzył, a mięso miało czas go wchłonąć i być bardzo soczyste.
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji około 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 238 kcal Białko 27 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 13 gŹródło: Rewia