Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrusowy kurczak z rozmarynem"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10317
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10317
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Kurczaka myjemy, nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Owijamy folią i na kilka godzin lub całą noc wkładamy do lodówki.
Cytrusy obieramy, pomarańczę dzielimy na cząstki, cytrynę kroimy w plasterki. Świeże zioła myjemy, połowę siekamy. Czosnek miażdżymy. Kurczaka nacieramy oliwą i czosnkiem. Do wnętrza wkładamy cząstki pomarańczy, połowę plasterków cytryny i posiekane zioła.
Tuszkę zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, okładamy resztą cytryny i świeżymi ziołami. Na 65-70 minut wkładamy do piekarnika. Co jakiś czas skrapiamy stopionym masłem. Przez 40 minut pieczemy kurczaka pod przykryciem, potem dopiekamy bez przykrycia, dzięki czemu skórka się zrumieni.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kilkanaście minut, aby nie wypłynął sok, który się w tuszce wytworzył, a mięso miało czas go wchłonąć i być bardzo soczyste.
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji około 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 238 kcal Białko 27 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 13 gŹródło: Rewia