Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czarna polewka (czernina)"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 218
Polecam.
Odsłon: 710
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36176
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 370
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 218
Polecam.
Odsłon: 710
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36176
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 370
Składniki
Umyty i podzielony korpus wraz z podrobami włóż do garnka, zalej około 2 l wody. Zagotuj, a gdy pojawią się szumowiny, usuń je.
Do klarownego wywaru dodaj warzywa, suszone grzybki oraz owoce, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu 60-90 minut, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjmij z rosołu. Do roztworu krwi dodaj mąkę i kilka łyżek wywaru, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Wlej do rosołu, podgrzewaj około 10 minut.
Zupę zabiel śmietaną, podgrzewaj jeszcze kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem albo miodem (powinna mieć smak słodko-kwaśny).
Czerninę podawaj z makaronem, np. łazankami.
Rady: Świeżą krew kaczą 350 (ml) trzeba natychmiast zakwasić łyżką octu. Dodaj do niej 50 ml przegotowanej zimnej wody i 1 łyżeczki soli. Słoik wstaw do lodówki na 24 godziny.
120 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie