Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto bywał w Czechach ten zapewne miał okazję spróbować knedliki - typowy czeski przysmak, który podaje się jako dodatek do dań głównych. Gdy myśli się o kuchni czeskiej to nieodłącznie pojawia się skojarzenie z knedlikami. Kuchnia czeska nie może się bez nich obejść. Zarówno te robione z ciasta drożdżowego czy też te robione z ziemniaków są tradycyjnym czeskim dodatkiem do dań mięsnych serwowanych z sosami. Pysznie komponują się z wszelkiego rodzaju gulaszami, mięsami duszonymi w sosie. A do tego modra kapusta! I czeski obiad mamy gotowy! Dziś przedstawię przepis na knedliki z ciasta drożdżowego i czerstwych bułek. Bułki kroję na małą kosteczkę i podsmażam na łyżce masła na lekko złoty kolor. Skórek nie okrawam, choć można, jeśli ktoś chce uzyskać bardziej jednolitą strukturę knedlików. Wówczas też nie przysmażamy kawałków bułki na patelni. Mnie akurat odpowiada właśnie taka tz z przypieczonym ciastem bułki i brązowymi skórkami widocznymi w cieście. Pamiętam, że takie też jadałam w Czechach nie mając jeszcze wtedy pojęcia, jak takie knedliki się robi. Wykonanie knedlików nie jest trudne, a stanowią doskonałą odmianę od tradycyjnie serwowanych u nas do obiadu ziemniaków. To także sposób na spożytkowanie czerstwych bułek. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Na pewno na jednym razie się nie skończy.
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 35
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 101
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 25
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 41
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 35
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 101
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 25
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 41
Składniki
Bułki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, regularnie go rozprowadzamy i wsypujemy na nią kostki bułki. Obsmażamy do delikatnego zrumienienia. Zsypujemy do miski i studzimy
W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem. Zalewamy ciepłym mlekiem i dosypujemy 2 łyżki mąki. Mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 10-15 minut ). O chłodnej porze roku miseczkę można postawić na rondelku z ciepłą wodą, wówczas wyrastanie zaczynu będzie szło szybciej
Pozostałą mąkę mieszamy z solą, jajkiem i wyrośniętym zaczynem. Dodajemy pokrojoną bułkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Będzie trochę klejące, ale nie ma potrzeby dosypywać więcej mąki
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
Po tym czasie z ciasta formujemy wałek lub dwa wałki. Możemy przy tym delikatnie obsypać je mąką. odstawiamy na 10 minut
W dużym garnku ( musi mieć jak największą średnicę ) zagotowujemy wodę. Delikatnie ją solimy i do gotującej się wody wkładamy knedliki. Należy wziąć pod uwagę to, że ciasto podczas gotowania będzie jeszcze rosło, więc lepiej uformować dwa wałki, żeby knedliki można swobodnie obrócić w wodzie
Knedliki gotujemy 10 minut pod przykryciem w lekko gotującej się wodzie, po czym odwracamy na drugą stronę i gotujemy kolejne 10 minut
Knedliki wyjmujemy z wody i kroimy na około 1.5- centymetrowe plasterki
Knedliki podajemy z gulaszami, sztuką mięsa w sosie