Do góry

Dania główne Przepis na:

Dahl z czerwonej soczewicy i buraka z domowym serkiem i pesto z pietruszki

Dahl z czerwonej soczewicy i buraka z domowym serkiem i pesto z pietruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 62

Aromatyczna potrawka na bazie czerwonej soczewicy oraz buraka idealna na jesienne chłodne dni. Dodatek domowego serka nadaje świeżości i ciekawego charakteru oraz sprawia, że danie jest pożywne ale lekkie. Całości dopełnia zielone, pietruszkowe pesto, które idealnie dopełnia resztę smaków.

Składniki

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • Duży burak
  • Pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • Pół łyżeczki ziaren kolendry
  • Ząbek czosnku
  • Pół czerwonej cebuli
  • Pół łyżeczki miodu
  • Pól łyżeczki kuminu
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki wędzonej papryki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • Woda lub bulion
  • Litr mleka 3,2%
  • Sok z 2 cytryn
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pestek dyni
  • Mały pęczek pietruszki
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę wypłukać dokładnie kilkukrotnie, aż woda przestanie być mętna
    Buraka zetrzeć na tarce na grubych oczkach
    Cebulę i czosnek posiekać
    W rondlu rozgrzać olej, wrzucić ziarna gorczycy i kolendry, kiedy zaczną strzelać dorzucić cebulę i podsmażać 2-3 minuty, po tym czasie dodać czosnek i podsmażać jeszcze 2 minuty
    Dodać startego buraka i dolać odrobinę wody, dusić około 5 minut
    Dodać wypłukaną soczewicę i zalać gorącą wodą lub bulionem (około 1cm ponad poziom)
    Dusić na wolnym ogniu, aż soczewica wchłonie płyn i będzie gotowa. W razie potrzeby dolać płynu
    Doprawić miodem i przyprawami

  2. Mleko doprawić kurkumą, oregano i solą, doprowadzić do wrzenia, dolać sok z cytrynu i trzymać jeszcze chwilę na małym ogniu. Zdjąć z ognia i odstawić, po około 10 minutach przelać na sito wyłożone gazą, zostawić chwile aż oddzielająca się serwatka wycieknie. Gazę związać ściśle nad powstałą masą, tak zawiniętą powiesić nad zlewem. Kiedy całkiem ostygnie włożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach ser będzie gotowy.

  3. 2 łyżki oliwy, 2 łyżki pestek dyni, mały pęczek pietruszki zblendować na gładkie pesto, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń