Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna potrawka na bazie czerwonej soczewicy oraz buraka idealna na jesienne chłodne dni. Dodatek domowego serka nadaje świeżości i ciekawego charakteru oraz sprawia, że danie jest pożywne ale lekkie. Całości dopełnia zielone, pietruszkowe pesto, które idealnie dopełnia resztę smaków.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Soczewicę wypłukać dokładnie kilkukrotnie, aż woda przestanie być mętna Buraka zetrzeć na tarce na grubych oczkach Cebulę i czosnek posiekać W rondlu rozgrzać olej, wrzucić ziarna gorczycy i kolendry, kiedy zaczną strzelać dorzucić cebulę i podsmażać 2-3 minuty, po tym czasie dodać czosnek i podsmażać jeszcze 2 minuty Dodać startego buraka i dolać odrobinę wody, dusić około 5 minut Dodać wypłukaną soczewicę i zalać gorącą wodą lub bulionem (około 1cm ponad poziom) Dusić na wolnym ogniu, aż soczewica wchłonie płyn i będzie gotowa. W razie potrzeby dolać płynu Doprawić miodem i przyprawami
Mleko doprawić kurkumą, oregano i solą, doprowadzić do wrzenia, dolać sok z cytrynu i trzymać jeszcze chwilę na małym ogniu. Zdjąć z ognia i odstawić, po około 10 minutach przelać na sito wyłożone gazą, zostawić chwile aż oddzielająca się serwatka wycieknie. Gazę związać ściśle nad powstałą masą, tak zawiniętą powiesić nad zlewem. Kiedy całkiem ostygnie włożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach ser będzie gotowy.
2 łyżki oliwy, 2 łyżki pestek dyni, mały pęczek pietruszki zblendować na gładkie pesto, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem.