Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Danie jednogarnkowe z udkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
Składniki
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką lub plastikowym druciakiem. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Udka umyj, osusz, ułóż na ziemniakach. Oprósz dokładnie solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną bazylią.
Pora oczyść, umyj i pokrój w paski o grubości ok. 2 cm. Brokuła oczyść, podziel na różyczki. Na mięsie ułóż kawałki pora oraz różyczki brokuła. Wierzch posyp groszkiem konserwowym oraz wiórkami masła. Jeszcze raz oprósz przyprawami. Połóż kilka listków świeżej bazylii.
Podlej przygotowane niewielką ilością wody. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika. Zapiekaj godzinę w 180°C. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso i warzywa pięknie się zrumieniły. Przed podaniem udekoruj potrawę listkami bazylii.
Czas: około 80 minutŹródło: Dobry Tydzień