Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Delikatna potrawka z kurczaka"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Cebulę obrać, przekroić na pół. Pora oczyścić, pociąć na kawałeczki. Marchewkę obrać, pokroić na spore kawałki. Szparagi osączyć z zalewy, pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, większe sztuki pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, część zostawić do dekoracji, a resztę posiekać.
Tuszkę kurczaka opłukać, osuszyć. Mięso włożyć do garnka. Dodać pokrojoną cebulę, marchewkę i pora. Zalać 1,5 l wody. Dodać łyżeczkę soli i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Poczekać, aż woda zawrze, a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem około 60 minut.
Kurczaka wyjąć z garnka, wywar przecedzić przez sitko. Odmierzyć około 3/4 litra bulionu. Ryż (biały albo brązowy) ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Potem odcedzić, trzymać w cieple. Mięso kurczaka oddzielić od skóry i kości, pokroić na kawałeczki.
W garnku rozgrzać masło. Podsmażyć na nim pieczarki. Lekko oprószyć je mąką. Wlać bulion. Dołożyć groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Gotować 3 minuty, stale mieszając. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami sosu, w którym gotują się pieczarki. Dodać do tego żółtko i dokładnie wymieszać.
Wlać do garnka z pieczarkami. Dodać mięso i szparagi. Wlać wino i mocno razem podgrzać. Pod koniec przyprawić do smaku mielonym pieprzem, solą i cukrem. Potrawkę wymieszać z posiekaną natką. Serwować z ryżem.Źródło: Życie na gorąco