Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa pieczona szynka w marynacie musztardowo-miodowej

Domowa pieczona szynka w marynacie musztardowo-miodowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2884

Dodano:

Odsłon: 29354

Przepyszna na ciepło jak również na zimno do pieczystego. Moi bliscy uwielbiają tą naprawdę domową szynkę.

Składniki

  • mięso wieprzowe tj. szynka ok. 2 kg
  • 3 jajka na twardo
  • marynata:
  • 3 łyżki musztardy ( ja wybrałam sarebska)
  • 1,5 łyżki miodu pszczelego
  • 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • Pieprz
  • szczypta gałki muszkatolowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowa pieczona szynka w marynacie musztardowo-miodowej

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Przygotowujemy marynarkę z w/wymienionych składników. Nacieramy szynkę dokładnie. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  2. Po tym czasie mięso dokladnie zwijamy możemy użyć nitki bądź dratwy.
    Do środka wciskamy jajka ugotowane na twardo.
    Tak przygotowane mięso przekladamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika, który ustawiamy na 200°C

  3. Po około godzinie jak szynka zrobi się biała, odkrywamy pokrywę.
    Wierzch smarujemy co jakiś czas aż się zarumieni. Powtarzamy ta czynność przekrecajac z kazdej strony. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Podajemy na ciepło bądź na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 kwietnia 2016 Pytanie b.proste do autora przepisu. Jak wcisnąć do zasznurowanej szynki cokolwiek nie mówiąc o jajach ugotowanych na twardo? Odpowiedzi: 4 ▼

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń