Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa pizza

Domowa pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 572

Dodano:

Odsłon: 1417

Fajnie smakuje i bez wątpienia jest zdrowsza niż mrożona.

Składniki

  • Mąka pszenna, 0,5 kg
  • drożdże, pół paczki
  • cukier, 1 łyżka
  • mleko, szklanka
  • żółtka, 2
  • jajko całe, 1
  • masło, 100 - 150 g
  • koncentrat pomidorowy, kilka łyżek
  • ser żółty, ile się chce
  • pieczarki, 5 średniej wielkości
  • wędlina lub kiełbaska, 6 dużych plasterków lub 1 kiełbaska
  • papryka konserwowa, 3 płaty
  • FETA, 1/3 opakowania
  • cebula smażona, 1 średnia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowa pizza

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta drożdżowego:

  2. Z połowy paczki drożdży łyżki cukru i mąki oraz 5 łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn drożdżowy i mieszamy do uzyskania konsystencji śmietany. Dodajemy do mąki razem z żółtkami i jajkiem. Wyrabiamy, powoli dolewamy ciepłe mleko do momentu kiedy ciasto będzie się nam odrywać od ręki i miski. Topimy masło i dodajemy do ciasta. Początkowo może się wydawać, że jest go za dużo, ale podczas wyrabiania wszystko się wchłonie i otrzymamy lśniące ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie.

  3. Przygotowanie pizzy:

  4. Ciasto rozwałkowujemy i kładziemy w foremce. Smarujemy koncentratem pomidorowym. Kładziemy pokrojoną wędlinę lub kiełbaskę i dodajemy pozostałe składniki. Zakrywamy wszystko serem. Pieczemy do momentu aż ciasto się zarumieni w piekarniku rozgrzanym do temp. 180-200 stopni.

  5. P.S. Tak naprawdę to na to ciasto możecie wrzucić cokolwiek się wam wymarzy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń