Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa tortilla podana z pysznymi dodatkami. Polecam, bo jest pyszna.
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 867
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 867
Składniki
Tortilla: Masło roztopić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać masło i wrzątek i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć folią i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 – 8 równych kawałków i każdy kawałek rozwałkować najcieniej jak się da. Placki smażyć z obu stron na suchej patelni do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Sos czosnkowy: Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
Pierś z kurczaka: Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i pokroić na paski. Przełożyć do miski, dodać sos sojowy, oliwę z oliwek, paprykę, czosnek i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie mięso podsmażyć na patelni.
Pozostałe składniki: Szparagom przyciąć zdrewniałe końcówki i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i masła. Zagotować do miękkości i odcedzić. Paprykę pokroić na paski, awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny.
Składanie: Tortille podgrzać na patelni, ułożyć listki sałaty, szparagi, paprykę, awokado oraz mięso z kurczaka. Całość polać sosem czosnkowym. Zwinąć i od razu podawać.