Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe pulpeciki w pikantnym sosie pomidorowym

Domowe pulpeciki w pikantnym sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 33

Dodano:

Odsłon: 403

Pulpeciki podawane z brązowym ryżem i brokułem smakują wybornie

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego (ja wybrałam szynkę)
  • 1 cebula
  • 0,5 bułki
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • Pieprz
  • sól
  • bazylia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 mały brokół
  • przecier pomidorowy (ja używam domowego z własnych przetartych pomidorów)
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • olej
  • 2 woreczki ryżu brązowego
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowe pulpeciki w pikantnym sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę zamoczoną w mleku, jajko, posiekaną w drobną kostkę cebulę, sól, pieprz i bazylię. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kuleczki.

    Klopsiki podsmażamy na oleju na złocisty kolor.

    Wyjmujemy klopsiki na talerz.Tłuszczu nie wylewamy. Patelnię po smażeniu klopsów podlewamy przecierem z pomidorów (mój przecier jest dość rzadki) w przypadku przecieru ze sklepu podlewamy najpierw wodą. Czekamy aż się zagotuje i wtedy dodajemy chili, paprykę ostrą, sól i pieprz. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Gotujemy ryż w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.

    Brokuł gotujemy al dente


    Życzę Smacznego i zapraszam do zapoznania się z pozostałymi przepisami na moim profilu. ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń