Dania główne Przepis na:
Domowy sos boloński

Składniki
- 1/2 selera
- 1 marchewka
- po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml bulionu
- 50 dag krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
- sól
- pieprz
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Seler, marchewkę i cebulę obierz, oczyść papryki i wszystko pokrój w kosteczkę. Na oleju usmaż mięso, aż się zarumieni. Dodaj warzywa i smaż jeszcze 5 min, mieszając. Połącz z koncentratem, zasmaż. Rozprowadź wszystko rosołem i gotuj kolejne 2 min.
-
Na koniec dodaj do sosu pomidory z puszki i zioła. Duś ok. 20 min. Przypraw solą i pieprzem. Podaj oczywiście z makaronem :)
Komentarze do przepisu (1)

tusiek83 29 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
pycha sosik pozdrawiam20 Kto głosował? | Odpowiedz