Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś o delikatnym dorszu z aromatyczną cytryną oraz kaparami. Danie, które przenosi nas nad morze Italii do małej rodzinnej trattorii, gdzie serwują dania od serca. Lubię taka prostotę, bo często najsmaczniejsze potrawy przygotowuje się z paru składników i z krótkiego przepisu. W tym słonecznym dniu zapraszam na bałtyckiego dorsza z nutą kaparowo - cytrynową.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Dorsza namoczyć w mleku przez 30 minut Jedną łyżkę kaparów pokroić (pól łyżki pozostawić w całości), czosnek przecisnąć przez praskę, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, całość przełożyć do miseczki, dodać oliwę, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu, całość wymieszać
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę marynaty, położyć na niej osuszonego z mleka dorsza Następnie posmarować górę dorsza druga połową marynaty Obłożyć pozostałymi kaparami w całości i kawałeczkami masła
Piekarnik nastawić na 190 stopni (góra - dół z termoobiegiem) i piec przez 20 minut Podawać z plasterkiem cytryny oraz z pieczonymi ziemniaczkami, bądź ryżem.