Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś o delikatnym dorszu z aromatyczną cytryną oraz kaparami. Danie, które przenosi nas nad morze Italii do małej rodzinnej trattorii, gdzie serwują dania od serca. Lubię taka prostotę, bo często najsmaczniejsze potrawy przygotowuje się z paru składników i z krótkiego przepisu. W tym słonecznym dniu zapraszam na bałtyckiego dorsza z nutą kaparowo - cytrynową.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Składniki
Dorsza namoczyć w mleku przez 30 minut Jedną łyżkę kaparów pokroić (pól łyżki pozostawić w całości), czosnek przecisnąć przez praskę, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, całość przełożyć do miseczki, dodać oliwę, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu, całość wymieszać
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę marynaty, położyć na niej osuszonego z mleka dorsza Następnie posmarować górę dorsza druga połową marynaty Obłożyć pozostałymi kaparami w całości i kawałeczkami masła
Piekarnik nastawić na 190 stopni (góra - dół z termoobiegiem) i piec przez 20 minut Podawać z plasterkiem cytryny oraz z pieczonymi ziemniaczkami, bądź ryżem.