Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na szybki obiad (lunch). Przygotowanie nie zajmie dłużej niż 30 minut. Zdrowa i lekka propozycja
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 356
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21865
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 356
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21865
Składniki
Ryż należy wypłukać do momentu, aż woda przestanie być mętna. Ryż gotujemy w następujący sposób. Na szklankę ryżu wlewamy do garnka 1,2 szklanki wody. Garnek przykrywamy pokrywką. Zagotowujemy aż zawrze a następnie zmniejszamy na małą moc (niewielki gaz) i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę, ryż z garnkiem mogą pozostać w tym ciepłym miejscu na kuchence, ale dodatkowo warto ominąć garnek kuchenną ściereczką aby trzymał ciepło.
Do przygotowania sosu teriyaki potrzebujemy 3-4 ząbki czosnku, przynajmniej 50 ml sosu sojowego, 20g imbiru świeżego, 3 łyżki oleju, 1 łyżkę miodu i sok z ćwiartki cytryny. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy (na filmie pokazuje jak to zrobić w najprostszy sposób) i ścieramy na tarce a następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki
Rybę osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy ją na oleju z dodatkiem około 30g masła. W zależności od grubości kawałka smażymy 3-5 minut na stronę. Po obruceniu ryby na patelni bastujemy (polewamy łyżką gorącym tłuszczem z patelni) ją.
Warzywa smażymy na patelnie na oleju z dodatkiem łyżki oleju sezamowego. Po chwili smażenia podlewamy je sosem sojowym. Kiedy warzywa zmiękną wlewamy nasz wcześniej przygotowany sos teriyaki. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy. Do szklanki wsypujemy 1,5-2 łyżeczek mąki ziemniaczanej i wlewamy 50g wody. Wszystko mieszamy i wlewamy na patelnie z warzywami. Dzięki temu nasze warzywa się pięknie zżelują. Pod koniec smażenia dodajemy ziarna sezamu
Sugeruję aby na talerzu ułożyć ryż w okręgu, na to nałożyć warzywa z patelni, na nich ułożyć usmażoną rybę a następnie posypać kiełkami, świeżym chilli, sezamem i świeżą kolendrą. Zapraszam do obejrzenia w filmu, w którym pokazuję jak wykonać ten przepis krok po kroku.