Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe bułeczki z maślakami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 144
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 144
Składniki
Do mleka wkruszam drożdże. Dodaję szczyptę soli, 3-4 łyżeczki mąki, mieszam. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce, by zwiększył objętość.
W misce mieszam pozostałą mąkę, jajko, olej, wodę i sól. Dolewam zaczyn i znów dokładnie mieszam. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok. godz. (powinno podwoić objętość).
Umyte, osuszone grzyby siekam. Cebulę kroję w kostkę, szklę ją na maśle, dodaję grzyby i duszę na wolnym ogniu 15-20 min. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Studzę.
Ciasto dzielę na 12 części. Z każdej formuję placek, nakładam na niego farsz, sklejam brzegi ciasta, robiąc bułeczki. Gotowe układam na blasze wysmarowanej masłem (sklejonym brzegiem do dołu). Odstawiam na ok. 20 min, aż podrosną. Smaruję je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypuję makiem. Piekę 20-25 min w temp. 190oC.
60 min • Porcja 250 kcal • Koszt porcji ok. 25 gr • Przepis na 12 sztuk.Źródło: Kobieta i życie