Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe łódeczki ze słodko-pikantnym farszem"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36322
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 378
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 114
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 359
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9184
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36322
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 378
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 114
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 359
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9184
Składniki
Drożdże rozpuść w 250 ml ciepłej wody. Mąkę wymieszaj ze sporą szczyptą soli i oliwą. Wlej przygotowany zaczyn. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 minut. W tym czasie suszone morele pokrój w grubą kostkę. Paprykę rozetnij, usuń pestki. Strączek opłucz, osusz, potnij na kawałeczki.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż mielone mięso. Mieszając, smaż je, aż ładnie się zrumieni. Dołóż morele oraz paprykę.
Smaż dalej 2 minuty. Masę przypraw na pikantnie solą, pieprzem, mielonym kminkiem oraz cynamonem. Odstaw do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieć. Rozwałkuj na palcek 35x45 cm. Potnij go na 4 równe paski. Dłuższe brzegi lekko unieś i zlep końce, tak by powstały łódeczki.
Ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Napełnij przygotowaną mięsną masą. Posyp pokruszonym serem feta.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 25 minut. Przed podaniem łódeczki udekoruj listkami mięty.
ok. 1 godziny
Wyrastanie ciasta ok. 45 minut
porcja ok. 710 kcalŹródło: Tina