Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe paluchy z pieczarkami"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 158
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 158
Składniki
Smak farszu wzbogaci żółty ser. Wcześniej trzeba go grubo zetrzeć albo pokroić na drobne kawałeczki. Do posypania można użyć także soli. Najlepsza będzie morska w formie grubych kryształków.
Paluchy świetnie smakują podane z sosami. Może to być sos czosnkowy albo gęsty, pikantny keczup.
Masło topię. Drożdże rozpuszczam w mleku. Dodaję cukier i 2–3 łyżki mąki. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia. Ucieram żółtko, dodaję zaczyn, sól i resztę mąki. Mieszam. Wlewam masło. Zagniatam ciasto. Odstawiam je pod przykryciem na 40 minut.
Pieczarki drobno siekam, cebule obieram, kroję w kostkę, szklę na maśle. Dodaję pieczarki, smażę, aż wyparuje cały płyn. Przyprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką.
Wyrośnięte ciasto po- nownie zagniatam. Rozwałkowuję. Placek kroję na paski o szer. ok. 10 cm. Nakładam na nie farsz. Składam wzdłuż na pół. Zlepiam. Paluchy smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję sezamem lub czarnuszką. Piekę 25-30 minut w temp. 180 °C.Źródło: Naj