Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Ciasto: drożdże wymieszaj z połową szklanki ciepłej wody, cukrem, odrobiną mąki. Kiedy wyrośnie, dodaj pozostałe oraz tyle ciepłej wody, aby powstało miękkie ciasto. Uformuj kulę, nakryj, odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Farsz: pokrój pomidory. Rozgrzej olej i podsmaż rozmrożony szpinak. Dodaj czosnek, pomidory i smaż kilka minut. Przypraw, ostudź.
Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozłóż na nim farsz. Posyp startym żółtym serem (część pozostaw). Zwiń ciasto w rulon. Pokrój na 12 kawałków.
Blachę posmaruj tłuszczem, posyp mąką. Ułóż na niej ślimaczki. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posyp resztą sera. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz ok. 20-25 minut w temp. 180°C.
<strong>Aleksandra Główka z Chorzowa</strong>
Porcje 6. 80 min. Cena 1,70 zł. Kalorie 332 kcal.Źródło: Takie jest życie