Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Duet pomidorowy"
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2643
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 140
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 232
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2643
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 140
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 232
Składniki
Makaron spaghetti drobno pokrój. Jeśli jest posklejany, rozdziel go dłońmi. Suszone pomidory osącz z oleju i pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki. Makaron oraz oba rodzaje pomidorów przełóż do miski.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj ją do makaronu z pomidorami, lekko wymieszaj. Formę nasmaruj pozostałym masłem (możesz zapiekankę przygotować w jednej większej formie lub czterech mniejszych) i przełóż do niej makaron z pomidorami.
Śmietankę zmiksuj z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą, pieprzem i zalej nią makaron w formie. Na wierzchu zapiekanki ułóż żółty ser pokrojony w grube plastry.
Rozgrzej piekarnik do 200° C, wstaw do niego formę z makaronem. Piecz ok. 45 minut. Jeśli danie przygotowujesz w kilku mniejszych foremkach, zapiekaj je maksymalnie 20 minut.
Makaron zapiekany z pomidorami podawaj na ciepło, udekorowany gałązkami natki pietruszki.
60 minut Porcja: 390 kilokalorii
<strong>Do zapiekanego makaronu możesz dodać lekko zrumieniony boczek.</strong>Źródło: Świat i Ludzie