Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis, który przygotowywała moja babcia Jadzia, zawsze wtedy gdy był sezon na dzikie kaczki. To są najlepsze smaki starej dobrej polskiej kuchni!
nożyce kuchenne lub tasak
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1105
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1578
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4472
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 114
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1105
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1578
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4472
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 114
Składniki
Niestety trudno jest teraz dostać dzikie kaczki, wiec wykorzystałam zwykłą. Dzikie dusi się w całości. Przecięłam kaczkę na cztery części przy użyciu nożyc do drobiu, wycięłam kręgosłup. *Naddatki skóry i sadła posiekałam i wytopiłam z nich smalec.
Ćwiartki kaczki kładzie się na suchą patelnię i na bardzo małym ogniu wytapia się tłuszcz ze skóry. Gdy skóra mocno się zrumieni można elementy obrócić i dodać warzywa. Gdy te też się zrumienią, dodaje się pozostałe elementy aby też dodały smaku, jeszcze ziele i liść, sól i pieprz i zalewa się wodą i przykrywa. Teraz na półtorej godziny można wyjść z kuchni. Na koniec wywar zagęszcza się rozrobioną mąką a tajemnicą duszonych kaczek po staropolsku jest chlust octu i łyżeczka cukru. Ma być kwaskowy ale nie mocno octowy. Podaje się z ziemniakami. Oczywiście kaczka rozpływa się w ustach a sos jest nieziemski!
Smacznego:)