Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis, który przygotowywała moja babcia Jadzia, zawsze wtedy gdy był sezon na dzikie kaczki. To są najlepsze smaki starej dobrej polskiej kuchni!
nożyce kuchenne lub tasak
tym razem zrobiłam z gęsimi żołądkami ale można zrobić z kurzymi :)
Odsłon: 19209
galaretka jest lekka, delikatna, smaczna............SMACZNEGO!!!
Odsłon: 4977
Gdy przejadły nam się już kotlety z piersi kurczaka, alternatywą może być ta...
Odsłon: 61
Super połączenie miesa i jajka połączone z aromatycznymi przyprawami podane z...
Odsłon: 47
Wszędzie można znaleźć pełno przepisów na wielkanocne babeczki, nie ma co się...
Odsłon: 487
Gdy przejadły nam się już kotlety z piersi kurczaka, alternatywą może być ta...
Odsłon: 61
Super połączenie miesa i jajka połączone z aromatycznymi przyprawami podane z...
Odsłon: 47
Wszędzie można znaleźć pełno przepisów na wielkanocne babeczki, nie ma co się...
Odsłon: 487
Składniki
Niestety trudno jest teraz dostać dzikie kaczki, wiec wykorzystałam zwykłą. Dzikie dusi się w całości. Przecięłam kaczkę na cztery części przy użyciu nożyc do drobiu, wycięłam kręgosłup. *Naddatki skóry i sadła posiekałam i wytopiłam z nich smalec.
Ćwiartki kaczki kładzie się na suchą patelnię i na bardzo małym ogniu wytapia się tłuszcz ze skóry. Gdy skóra mocno się zrumieni można elementy obrócić i dodać warzywa. Gdy te też się zrumienią, dodaje się pozostałe elementy aby też dodały smaku, jeszcze ziele i liść, sól i pieprz i zalewa się wodą i przykrywa. Teraz na półtorej godziny można wyjść z kuchni. Na koniec wywar zagęszcza się rozrobioną mąką a tajemnicą duszonych kaczek po staropolsku jest chlust octu i łyżeczka cukru. Ma być kwaskowy ale nie mocno octowy. Podaje się z ziemniakami. Oczywiście kaczka rozpływa się w ustach a sos jest nieziemski!
Smacznego:)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierś faszerowana mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
Dania główne
Jaskółcze gniazda
Dania główne
Pierś faszerowana szpinakowym pesto
Dania główne
Obiad wielkanocny Ewy Wachowicz
Pierś faszerowana mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
Gdy przejadły nam się już kotlety z piersi kurczaka, alternatywą może być ta...
Odsłon: 61
Jaskółcze gniazda
Super połączenie miesa i jajka połączone z aromatycznymi przyprawami podane z...
Odsłon: 47