Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona kapusta to jedno z tych dań, które w największym stopniu kojarzą nam się ze świętami. Jak przyrządzić to tradycyjne wigilijne danie? Sprawdźcie nasz sprawdzony przepis na duszoną kapustę wprost z babcinego zeszytu z recepturami.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Składniki
Odcedź kapustę kiszoną i posiekaj. Przełóż do garna, zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na początku bez przykrycia na większym ogniu. Po zagotowaniu, gotuj do miękkości pod przykryciem około 50 minut.
Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Dodaj ją do gotującej się kapusty około 10 minut przed końcem jej gotowania.
Obierz i posiekaj cebulę w drobną kostkę. Przełóż na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju i smaż krótko do zeszklenia się cebuli. Smażąc cebulę często ją mieszaj, aby się nie przypaliła.
Do cebuli dodaj kolejne 2 łyżki oleju i dodaj mąkę. Podgrzewaj, cały czas mieszając do momentu, w którym stworzy się zasmażka o jasnobrązowym kolorze.
Dodaj cebulę i zasmażkę do ugotowanej już kapusty. Wymieszaj. Jeśli to konieczne, to zagotuj całość raz jeszcze.
Przypraw solą i pieprzem do smaku. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.