Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona wołowina z fasolką"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1361
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1361
Składniki
Mięso umyj, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Jeśli przygotowujesz danie z dodatkiem pomidorów i papryki, pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i również pokrój w kostkę.
Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki, pokrój na mniejsze kawałki. Do dużego rondla wlej olej i usmaż na nim posiekaną cebulę na rumiano. Dodaj posiekany czosnek i smaż krótką chwilę razem.
W naczyniu wymieszaj imbir, chili, szczyptę soli, kurkumę, pokrojone pomidory i dodaj do zrumienionej cebuli z czosnkiem. Smaż wszystko razem jeszcze 5-7 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż wszystko 5 min. Następnie wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj aż mięso będzie miękkie, czyli jeszcze około 45 min.
W osobnym garnku ugotuj fasolkę. Gdy ja osączysz i przestudzisz, wrzuć do rondla, w którym dusi się mięso i wymieszaj. Możesz teraz dodać również pokrojoną w kostkę paprykę. Po dodaniu papryki duś 7-10 min. Potrawę podawaj na ciepło z ryżem lub pieczywem.
90 minut. Porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie