Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona wołowina z fasolką

Duszona wołowina z fasolką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Duszona wołowina z fasolką"

Składniki

  • 75 dag wołowiny bez kości
  • 1 kg fasolki szparagowej (zielonej i żółtej)
  • 1 l wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej. Ewentualnie: 2-3 pomidory
  • strąk świeżej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Jeśli przygotowujesz danie z dodatkiem pomidorów i papryki, pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i również pokrój w kostkę.

  2. Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki, pokrój na mniejsze kawałki. Do dużego rondla wlej olej i usmaż na nim posiekaną cebulę na rumiano. Dodaj posiekany czosnek i smaż krótką chwilę razem.

  3. W naczyniu wymieszaj imbir, chili, szczyptę soli, kurkumę, pokrojone pomidory i dodaj do zrumienionej cebuli z czosnkiem. Smaż wszystko razem jeszcze 5-7 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż wszystko 5 min. Następnie wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj aż mięso będzie miękkie, czyli jeszcze około 45 min.

  4. W osobnym garnku ugotuj fasolkę. Gdy ja osączysz i przestudzisz, wrzuć do rondla, w którym dusi się mięso i wymieszaj. Możesz teraz dodać również pokrojoną w kostkę paprykę. Po dodaniu papryki duś 7-10 min. Potrawę podawaj na ciepło z ryżem lub pieczywem.

  5. 90 minut. Porcja: 390 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń