Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Duszony dorsz"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2705
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2705
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Filety z dorsza opłucz, osusz, pokrój na 4 porcje i skrop sokiem z cytryny. Ogórek umyj, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Sól utrzyj z octem, pieprzem i cukrem. Dolej 2 łyżki oleju i ubij trzepaczką sos. Ogórki wymieszaj z cebulą, skrop przygotowanym sosem. Natkę i koperek opłucz, osusz, posiekaj i wymieszaj ze skórką cytrynową.
Rybę oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 25 min (lub opiecz na grillu 15 min).
Ziemniaki odcedź, ubij tłuczkiem z dodatkiem mleka, masła gałki muszkatołowej, szczypty soli i pieprzu. Rybę posyp ziołami ze skórką cytrynową. Ułóż na sałatce z ogórków. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Czas przygotowania: 45 minut 250 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień