Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Duszony dorsz"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 257
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 141
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 50
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 257
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 141
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 50
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Filety z dorsza opłucz, osusz, pokrój na 4 porcje i skrop sokiem z cytryny. Ogórek umyj, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Sól utrzyj z octem, pieprzem i cukrem. Dolej 2 łyżki oleju i ubij trzepaczką sos. Ogórki wymieszaj z cebulą, skrop przygotowanym sosem. Natkę i koperek opłucz, osusz, posiekaj i wymieszaj ze skórką cytrynową.
Rybę oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 25 min (lub opiecz na grillu 15 min).
Ziemniaki odcedź, ubij tłuczkiem z dodatkiem mleka, masła gałki muszkatołowej, szczypty soli i pieprzu. Rybę posyp ziołami ze skórką cytrynową. Ułóż na sałatce z ogórków. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Czas przygotowania: 45 minut 250 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień