Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszony filet z Indyka z bakaliami, kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami, oliwkami i orzechami.

Duszony filet z Indyka z bakaliami, kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami, oliwkami i orzechami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 237

Bardzo dobry lekki obiad. Wspaniałe połączenie smaków w słodko słonej oprawie. Idealny posiłek na upalne dni.

Składniki

  • Filet z Indyka ok 500g
  • Garść moreli suszonych
  • Garść rodzynek
  • Puszka mleka kokosowego
  • Curry
  • Kurkuma
  • Łyżeczka musztardy Sarepskiej
  • Szczypta cynamonu
  • Ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki soku z cytryny
  • 200 g kaszy gryczanej białej
  • Kilka suszonych pomidorów
  • Oliwki zielone
  • Garść orzechów włoskich
  • Oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Duszony filet z Indyka z bakaliami, kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami, oliwkami i orzechami.

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kurkumę, curry oraz rozgnieciony ząbek czosnku.

  3. Na rozgrzana oliwę dodaj pokrojone na kawałki mięso doprawione solą. Podsmaż pod przykryciem na małym ogniu ok 10 minut.

  4. Przygotuj bakalie: morele suszone pokrój w paski i wymieszaj z garścią rodzynek.

  5. Do mięsa dodaj puszkę mleka kokosowego oraz bakalie. Gotuj pod przykryciem około 15 minut

  6. Około 6 sztuk pomidorów suszonych oraz garść oliwek zielonych pokrój w paski. Wymieszaj z ugotowana kasza. Na koniec dodaj garść pokruszonych orzechów włoskich.

  7. Do sosu dodaj łyżeczkę musztardy, szczyptę cynamonu oraz pół łyżeczki soku z cytryny. Wymieszaj i gotuj około 6 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń