Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysłów na dynię jest wiele, są zupy, placki ale o faszerowanej dyni raczej słyszało niewiele. Dynia faszerowana jest przepyszna i niezwykle aromatyczna.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2557
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3450
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1536
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2225
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2557
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3450
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1536
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2225
Składniki
Grzyby namocz dzień wcześniej. Umytą dynię przekrój wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 porcje. Wydrąż środek, miąższ zachowaj. Posól i popieprz środki dyni. Lekko skrop oliwą. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach C przez ok. 45 minut. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Salami pokrój w cienkie paski, cebulę w piórka. Wędlinę i cebulę podsmaż. Dodaj grzyby. Podlej wodą, w której się moczyły. Duś do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory pokrój w cienkie paski. Oliwki przekrój na połówki. Zalewę z pomidorów wymieszaj z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem. Dodaj zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki farszu wymieszaj z sosem. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij dynie. Posyp mozzarellą (startą na tarce) i zapiekaj danie jeszcze przez 10 minut.