Do góry

Dania główne Przepis na:

Dyniowe puree z kurczakiem

Dyniowe puree z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 562 Ocena: 4955

Dodano:

Odsłon: 3958

Dynia jest zdrowa i ma dużo wartości odżywczych, dlatego warto wykorzystywać ją do różnych potraw, a dobrze przyprawiona jest smaczna i pożywna.

Składniki

  • 1 dynia
  • 2 marchewki
  • ½ fileta z kurczaka
  • Sól
  • Przyprawa do grosa
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • Cebula
  • Olej do smażenia
  • 10 dag sera żółtego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowe
  • Dowolny sos
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Dynię obieramy, drobno kroimy, gotujemy w osolonej wodzie.

  2. 2. Fileta kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju.

  3. 3. Doprawiamy solą oraz przyprawą.

  4. 4. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa.

  5. 5. Marchew obieramy i również kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.

  6. 6. Tą samą czynność wykonujemy z papryką oraz ogórkiem.
    7. Prużymy aż warzywa będą miękkie.


  7. 8. Następnie napełniamy kokilki.


  8. 9. Polewamy ulubionym sosem.

  9. 10. Dynie po ugotowaniu, odlewamy z wody i tłuczemy na puree.

  10. 11. Doprawiamy gałką muszkatołową.

  11. 12. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i mieszamy razem z dynią.

  12. 13. Puree wykładamy na wierzch mięsa.

  13. 14. Zapiekamy 10 minut w 180 °C.
    15. Danie gotowe.
    16. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 28 maja Musi być bardzo smaczne :) Pięknie się też prezentuje :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 28 maja Jaki ciekawy przepis i piekne kolory. Smacznie i pozywnie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń