Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dżem gruszkowy z sezamem"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2511
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 394
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34698
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 926
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2511
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 394
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34698
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 926
Składniki
Rozgrzej mocno patelnię. Wsyp ziarenka sezamu. Mieszaj, aż lekko się zrumienią. Wtedy przesyp je na talerzyk i odstaw do wystudzenia.
W tym czasie gruszki umyj, osusz, obierz ze skórki. Wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w drobną kostkę. Od razu skrop go sokiem z cytryny. Przełóż do garnka i zasyp cukrem. Stale mieszając, doprowadź do wrzenia. Usuń pianę, która powstanie na powierzchni masy owocowej. Dodaj ziarenka sezamu i gotuj jeszcze 3–4 minuty. Ciągle mieszaj, aby masa owocowa nie przywarła do dna garnka.
Pod koniec gotowania wlej nalewkę (ew. wódkę). Gorącą masę przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Słoiki postaw do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia.Źródło: Tina