Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dżem malinowy z rumem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 208
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 208
Składniki
Maliny dokładnie opłucz, zanurzając je w miseczce z wodą. Następnie rozłóż na papierowym ręcznikiem, by osączyć je z nadmiaru wody. Owoce przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na 1-2 godziny, by puściły sok. Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem. Następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij z cytryny sok.
Garnek z malinami postaw na ogniu, podgrzej. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny oraz cały sok. Gotuj ok. 30 min, często mieszając i usuwając pojawiającą się pianę.
Następnego dnia zawartość garnka ponowie pogrzej. Gdy całość się zagotuje i zacznie wrzeć, zmniejsz płomień, gotuj 30 min. Po tym czasie dodaj rum, zamieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 min.
Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 100°C piekarnika na ok. 15 minut. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie. Gorący dżem przełóż do słoików, starannie zakręć. Postaw na ok. 30 min do góry dnem, wtedy ujdzie z nich pozostałe powietrze i jednocześnie wieczko zostanie wyjałowione.
Możesz je też przykryć grubym kocem lub ręcznikiem. Słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu, wówczas dżem zachowa apetyczny, intensywny kolor.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Słoiczek: 490 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie