Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dżem owocowo-orzechowy"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3304
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3304
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Rabarbar umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Łodygi obierz, pokrój w plasterki (ok. 1 cm). Brzoskwinie dokładnie umyj, sparz i zdejmij z nich skórkę.
Przekrój je na pół, wyjmij pestki i pokrój w kostkę (zrób to w misce, aby nie stracić soku z brzoskwiń). Do dużego rondla z grubym dnem wrzuć pokrojony rabarbar i brzoskwinie. Zasyp wszystko cukrem i odstaw na ok. 2 godziny, aż puszczą sok. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Rondel postaw na niezbyt dużym ogniu. Gdy całość się zagotuje i zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i smaż jeszcze 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnego dnia zawartość rondla ponownie zagotuj i smaż na małym ogniu 30-40 min. Do gorącego dżemu dodaj posiekane orzechy włoskie i odstaw na kilkanaście godzin. Po tym czasie zagotuj ponownie i smaż jeszcze ok. 20 min. Jeśli podczas gotowania pojawi się piana, usuń ją.
Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 100° C piekarnika na 15 minut. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie.
Gorący dżem przełóż do ciepłych słoików i starannie je zakręć. Słoiki postaw na kilka godzin do góry dnem. Możesz je przykryć grubym kocem lub ręcznikiem.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut Słoiczek: 910 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie