Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dżem z dzikiej róży i jabłek"
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 194
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 695
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1816
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3446
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27182
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 194
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 695
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1816
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3446
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27182
Składniki
Z każdego owocu dzikiej róży odetnij oba końce, a następnie przekrój go na pół. Małą łyżeczką bardzo starannie usuń wszystkie pestki. Przydadzą się przy tym gumowe rękawiczki, gdyż owoce dzikiej róży mogą zabarwić skórę dłoni na pomarańczowo.
Oczyszczone połówki owoców zalej w miseczce zimną wodą. Zamieszaj energicznie, aby usunąć pozostałe zanieczyszczenia. Owoce wypłucz jeszcze pod bieżącą wodą i osącz na sicie.
Do rondla włóż owoce róży, zalej je wodą i gotuj do miękkości. Wystudź, a następnie zmiel je w maszynce do mięsa lub zmiksuj blenderem na gładką, jednolitą masę.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Włóż do rondelka, wlej trochę wody i zagotuj. Gdy zmiękną i się rozpadną, dodaj zmielone owoce róży oraz cukier. Stale mieszając gotuj ok. 8 minut.
Gotowy dżem przełóż do umytych i wyparzonych słoików (słoiki powinny być ogrzane, wtedy nie pękną przy napełnianiu) i szczelnie zakręć.
Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką lub gazetą i wlej ciepłą wodę – powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Pastery zuj dżemy około 20 minut (czas pasteryzacji liczy się od momentu, gdy woda zacznie wrzeć).
60 minut Porcja: 750 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie