Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dżem z malin i brzoskwiń z nutą kokosa"
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 314
Królowa grilla :)
Odsłon: 98
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 80
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 94
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 314
Królowa grilla :)
Odsłon: 98
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 80
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 94
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Maliny przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz, osusz. Brzoskwinie umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem lub lekko ponacinaj.
Brzoskwinie włóż na 1–2 minuty do wrzątku. Sparzone owoce wyjmij, obierz ze skórki. Usuń z nich pestki, a miąższ – pokrój na kawałeczki.
Maliny i miąższ brzoskwiń przełóż do garnka. Dodaj wiórki kokosowe oraz likier. Zasyp cukrem żelującym. Garnek postaw na ogniu. Masę owocową doprowadź do wrzenia.
Łyżką cedzakową zbierz pianę, która utworzy się na powierzchni. Następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 3–4 minuty. Stale mieszaj, aby masa owocowa nie przywarła do dna garnka.
Gotowy dżem od razu przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.Źródło: Naj