Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dżem z malin i brzoskwiń z nutą kokosa"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Maliny przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz, osusz. Brzoskwinie umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem lub lekko ponacinaj.
Brzoskwinie włóż na 1–2 minuty do wrzątku. Sparzone owoce wyjmij, obierz ze skórki. Usuń z nich pestki, a miąższ – pokrój na kawałeczki.
Maliny i miąższ brzoskwiń przełóż do garnka. Dodaj wiórki kokosowe oraz likier. Zasyp cukrem żelującym. Garnek postaw na ogniu. Masę owocową doprowadź do wrzenia.
Łyżką cedzakową zbierz pianę, która utworzy się na powierzchni. Następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 3–4 minuty. Stale mieszaj, aby masa owocowa nie przywarła do dna garnka.
Gotowy dżem od razu przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.Źródło: Naj