Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dżem z owoców pigwy"
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 123
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 57
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6845
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 123
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 57
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6845
Składniki
<strong>Ewentualnie:</strong>
Owoce pigwy umyj i osusz. Następnie obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż pigwę do garnka, wsyp cukier i dolej wodę. Zagotuj na silnym ogniu, potem zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 30-40 min.
Po tym czasie przełóż pigwę na patelnię, dodaj starte jabłka, cynamon, cukier wanilinowy i smaż 15 minut. Pod koniec dodaj cukier żelujący i wymieszaj. Jeśli nie lubisz kwaśnego dżemu (a pigwa jest bardzo kwaśna), dodaj tyle cukru, ile uważasz za stosowne.
Słoiki wcześniej umyj, wyparz, osusz. Do ciepłych słoików wkładaj gorący dżem, starannie zakręcaj. Pasteryzuj 15 min, po czym ustaw każdy słoik do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.
Do dżemu pigwowego, oprócz jabłek, możesz dodać inne owoce, np.: wiśnie, agrest lub pomarańcze. Słodkie przetwory z pigwy podawaj do gorącej herbaty lub do serów pleśniowych. Przetwory o mniejszej zawartości cukru, nieco bardziej kwaśne w smaku, doskonale pasują do smażonego lub pieczonego mięsa.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie