Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dżem z winogron, jabłek i orzechów"
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5319
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5319
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Składniki
Winogrona umyj i gotuj nie za długo, aby były tylko lekko rozgotowane. Poczekaj aż nieco przestygną, a następnie przełóż je na gęste sito i przetrzyj. Możesz też rozdrobnić winogrona blenderem, ale wtedy skórki i pestki będziesz musiała oddzielić ręcznie.
Jabłka antonówki umyj, obierz ze skórki, przekrój każde na pół i wykrój komory nasienne. Jabłka zetrzyj na grubej tarce i od razu skrop je sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na 3-5 min. Gdy woda nieco przestygnie, odlej wrzątek i obierz je starannie ze skórki. Dla uzyskania lepszego aromatu możesz jeszcze skropić je orzechówką.
Mus winogronowy, jabłka i orzechy przełóż do szerokiego rondla i połącz ze sobą, mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodaj cukier, wymieszaj i skosztuj. Jeśli dżem jest zbyt słodki i nieco mdły, dodaj odrobinę kwasku cytrynowego, wymieszaj. Ustaw rondel na wolnym ogniu i gotuj około 30 minut.
Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych i ciepłych słoików. Szczelnie zakręć każdy i zapasteryzuj. Jeszcze gorące ustaw dnem do góry i pozostaw tak do ostygnięcia.
<strong>: 50 minut. Porcja: 340 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie