Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dżemik poziomkowy"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Poziomki opłukuję pod zimną wodą, odcedzam. Przekładam je do garnka, zasypuję cukrem oraz żelfiksem. Gotuję ok. 30 min na wolnym ogniu, aż poziomki zrobią się zupełnie miękkie. Na koniec miksuję je blenderem. Wtedy dżem ładniej wygląda.
Gorący przelewam do wyparzonych słoików. Natychmiast je zakręcam, ustawiam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.
50 min • Porcja 220 kcal • Koszt słoiczka 1,20 zł • Na 4-5 słoiczków.Źródło: Kobieta i życie