Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Eskalopki drobiowe pod pierzynką"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34929
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34929
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Składniki
Filety z kurczaka opłucz, osusz. Mięso potnij na 4 eskalopki i włóż do miseczki. Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym oraz oliwą.
Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, skórkę cytrynową oraz posiekany tymianek i rozmaryn. Przypraw solą i pieprzem. Marynatą polej mięso w miseczce, przemieszaj. Odstaw na 10 minut.
W tym czasie pomidory umyj, oczyść, potnij w kosteczkę. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk umyj, drobno pokrój.
Bazylię opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj. Mocno rozgrzej patelnię teflonową. Ułóż na niej zamarynowane kotleciki. Smaż je po 2–3 minuty z każdej strony.
Pokrojone warzywa przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekaną bazylią. Serek utrzyj ze śmietaną. Ostatni ząbek czosnku przeciśnij przez praskę wprost do serka. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowe eskalopki ułóż na talerzach. Na każdy kotlecik nałóż porcję serka oraz pokrojonych pomidorów i papryki. Udekoruj odłożonymi wcześniej listkami bazylii.Źródło: Naj