Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Eskalopki drobiowe pod pierzynką"
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 115
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 131
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 308
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 115
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 131
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 308
Składniki
Filety z kurczaka opłucz, osusz. Mięso potnij na 4 eskalopki i włóż do miseczki. Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym oraz oliwą.
Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, skórkę cytrynową oraz posiekany tymianek i rozmaryn. Przypraw solą i pieprzem. Marynatą polej mięso w miseczce, przemieszaj. Odstaw na 10 minut.
W tym czasie pomidory umyj, oczyść, potnij w kosteczkę. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk umyj, drobno pokrój.
Bazylię opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj. Mocno rozgrzej patelnię teflonową. Ułóż na niej zamarynowane kotleciki. Smaż je po 2–3 minuty z każdej strony.
Pokrojone warzywa przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekaną bazylią. Serek utrzyj ze śmietaną. Ostatni ząbek czosnku przeciśnij przez praskę wprost do serka. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowe eskalopki ułóż na talerzach. Na każdy kotlecik nałóż porcję serka oraz pokrojonych pomidorów i papryki. Udekoruj odłożonymi wcześniej listkami bazylii.Źródło: Naj