Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Eskalopki drobiowe pod pierzynką"
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 1869
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9610
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3265
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6705
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 1869
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9610
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3265
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6705
Składniki
Filety z kurczaka opłucz, osusz. Mięso potnij na 4 eskalopki i włóż do miseczki. Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym oraz oliwą.
Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, skórkę cytrynową oraz posiekany tymianek i rozmaryn. Przypraw solą i pieprzem. Marynatą polej mięso w miseczce, przemieszaj. Odstaw na 10 minut.
W tym czasie pomidory umyj, oczyść, potnij w kosteczkę. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk umyj, drobno pokrój.
Bazylię opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj. Mocno rozgrzej patelnię teflonową. Ułóż na niej zamarynowane kotleciki. Smaż je po 2–3 minuty z każdej strony.
Pokrojone warzywa przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekaną bazylią. Serek utrzyj ze śmietaną. Ostatni ząbek czosnku przeciśnij przez praskę wprost do serka. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowe eskalopki ułóż na talerzach. Na każdy kotlecik nałóż porcję serka oraz pokrojonych pomidorów i papryki. Udekoruj odłożonymi wcześniej listkami bazylii.Źródło: Naj