Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne i niezwykle sycące danie, którego popularność na polskim stole utrzymuje się od lat. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Nie przyrządzam fasolki zbyt często, ale gdy już się za nią biorę to przygotowuję od razu cały ogromny gar – jak dla wojska. Potem mrożę nadwyżkę w pojemnikach, w ten sposób mam gotowy szybki obiad, zawsze wtedy, gdy potrzebuję zjeść coś szybkiego i konkretnego.
Suche ziarna fasoli moczymy na noc w wodzie, aby napęczniała. Dzięki temu szybciej się ugotuje. Przeważnie gotuję ją około godziny. Gdy fasola się gotuje przystępujemy do przygotowania pozostałych składników. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy z łupin, a następnie siekamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę. Na wrzący tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor.
Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek - obrany i przeciśnięty przez praskę. Chwilkę smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek, które należy troszkę przyrumienić. Kiedy fasola jest już miękka (nie rozgotowana!), pora na dodanie do niej podsmażonych wędlin, cebuli oraz przecieru pomidorowego. Całość mieszamy i gotujemy dalej na wolnym ogniu.
Fasolkę doprawiamy do smaku solą, Vegetą, pieprzem. Wsypujemy majeranek, ostrą paprykę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Na koniec dodajemy cukier. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Do wrzącego tłuszczu dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez około 40 sekund. Gdy zasmażka jest już gotowa, wlewamy ją do fasoli.
Chwilkę gotujemy, aż fasolka zgęstnieje. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki zdążą „przegryźć się” przez noc.
Smacznego!
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 2386
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 315
Dziś mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Makaron w sosie zawsze...
Odsłon: 66
Znudziły Ci się kanapki z wędliną? Pokuś się o samodzielnie upieczenie aromat...
Odsłon: 700
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 2386
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 315
Dziś mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Makaron w sosie zawsze...
Odsłon: 66
Znudziły Ci się kanapki z wędliną? Pokuś się o samodzielnie upieczenie aromat...
Odsłon: 700
Składniki
Suche ziarna fasoli moczymy na noc w wodzie, aby napęczniała. Dzięki temu szybciej się ugotuje. Przeważnie gotuję ją około godziny. Gdy fasola się gotuje przystępujemy do przygotowania pozostałych składników. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy z łupin, a następnie siekamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę. Na wrzący tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor.
Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek - obrany i przeciśnięty przez praskę. Chwilkę smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek, które należy troszkę przyrumienić. Kiedy fasola jest już miękka (nie rozgotowana!), pora na dodanie do niej podsmażonych wędlin, cebuli oraz przecieru pomidorowego. Całość mieszamy i gotujemy dalej na wolnym ogniu.
Fasolkę doprawiamy do smaku solą, Vegetą, pieprzem. Wsypujemy majeranek, ostrą paprykę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Na koniec dodajemy cukier. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Do wrzącego tłuszczu dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez około 40 sekund. Gdy zasmażka jest już gotowa, wlewamy ją do fasoli.
Chwilkę gotujemy, aż fasolka zgęstnieje. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki zdążą „przegryźć się” przez noc.
Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kaczka nadziana mieszanką grzybów
Dania główne
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi
Dania główne
Makaron w drobiowym sosie
Dania główne
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i serem korycińskim
Kaczka nadziana mieszanką grzybów
Polecam bardzo smaczną kaczkę nadzianą pysznym farszem z różnych gatunków grz...
Odsłon: 20
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi
Dziś mam dla Was propozycję na rosół ale w niecodziennej odsłonie. A jest to...
Odsłon: 15