Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku (wersja ekspresowa)

Fasolka po bretońsku (wersja ekspresowa)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51839

Dodano:

Odsłon: 5635

Oj! Ostatnio lubimy szybkie gotowanie, co niekoniecznie wiąże się z kiepskim smakiem. Po prostu czekamy na upragniony urlop i leniwca załapaliśmy. Wyjeżdżamy kosztować „innych” potraw, więc lecimy naszą, rodzimą…w wersji ekspresowej ;)

Składniki

  • 1 puszka (400 g) fasoli piękny jaś (np. Jamar)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fasolka po bretońsku (wersja ekspresowa)

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy, razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą, podsmażamy na rozgrzanym oleju.
    Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy, cały czas mieszając.
    Podlewamy gorącym bulionem, 10 min. gotujemy bez przykrycia, dodajemy przyprawy.
    Do całości dodajemy fasolkę wraz z zalewą, gotujemy 5-10 min. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
    Podajemy z pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń