Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka z cukinią na rukoli z halloumi

Fasolka z cukinią na rukoli z halloumi

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 178

Dodano:

Odsłon: 62

Proste a zarazem pyszne i lekkie danie, bo taka właśnie jest fasolka z cukinią na rukoli z halloumi. Fasolka zielona krótko blanszowana z cukinią i grillowanym serem halloumi w towarzystwie rukoli i orzechów włoskich to obiad idealny.

Składniki

  • Cukinia zielona
  • Fasolka szparagowa zielona – ok. 250g
  • Rukola – duża garść
  • Ser halloumi ok. 1/3 z całości
  • Orzechy włoskie – garść
  • Masło - mała łyżeczka
  • DRESSING:
  • – Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • – Ocet ryżowy – 1 łyżka
  • – Sok z cytryny 1 łyżka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fasolka z cukinią na rukoli z halloumi

Przygotowanie

  1. Składniki dresingu umieść w małym słoiczku, zakręć i całość energicznie wymieszaj.

  2. Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku tak by zmiękła ale nadal pozostała jędrna i nieco chrupka.

  3. Z pomocą obieraczki do warzyw z cukinii wycinaj cienkie plasterki, z każdej strony aż do nasion.

  4. Powstałe paski zblanszuj na odrobinie masła, bardzo krótko ok. minutę, bo cukinia szybko robi się miękka.

  5. Na talerze wyłóż po równo rukolę, a na niej fasolkę szparagową i blanszowane paski cukinii.

  6. Ser halloumi pokrój w kosteczkę i z grilluj na suchej patelni na rumiano. Całość posyp grillowanym serem halloumi oraz orzechami włoskimi i skrop dressingiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń