Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowana papaja"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
Owoce papai umyj starannie, obierz. Przekrój je na połówki i łyżeczką wydrąż nasiona. Włóż połówki do wrzątku, gotuj około 3-5 minut, wyjmij i odcedź.
Pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, przekrój, usuń gniazda nasienne i nasady ogonków. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Pokrój w plasterki. Szynkę pokrój w drobne paseczki, a ser żółty w niewielką kostkę.
Posiekaj drobno obrane cebule. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i przesmaż na rumiano. Dodaj pieczarki, szynkę, pomidory oraz połowę sera żółtego. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Mieszanką napełnij połówki owoców. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. Następnie posyp farsz resztą sera i zapiekaj, aż ser się rozpuści. Podawaj na ciepło.
Czas ok. 50 min; porcja – 370 kcal, cena 5 zł.
Papaję możesz wykorzystywać jako przyprawę. Czarne ziarna tego egzotycznego owocu mają ostry, wyrazisty smak. Po zmieleniu używaj ich zamiast pieprzu. Miąższ papai dodany do marynaty sprawia zaś, że mięso szybciej kruszeje i po upieczeniu jest miękkie.Źródło: Świat kobiety