Do góry

Dania główne Przepis na:

faszerowane bataty

faszerowane bataty

Autor:

Przepisów i artykułów: 372 Ocena: 2985

Dodano:

Odsłon: 12732

Pieczone słodkie ziemniaki z pysznym farszem

Składniki

  • bataty - 4 szt
  • czerwona cebula - 2 szt
  • wędzony boczek - 250 g
  • ser pecorino - 60 g
  • oliwa - 1 łyżka
  • tymianek - kilka gałązek
  • płatki chili - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
faszerowane bataty

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.

  2. Bataty dokładnie wyszorować, nakłuć widelcem w kilku miejscach, ułożyć na blasze. Piec przez około godzinę do miękkości.

  3. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić boczek, usmażyć na rumiano. Następnie dodać cebulę, zeszklić.

  4. Upieczone bataty lekko ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ, zostawiając brzegi grubości około pół centymetra.

  5. Miąższ batatów rozgnieść widelcem, dodać usmażoną cebulę z boczkiem, listki tymianku i starty na tarce o najmniejszych oczkach ser pecorino (jedną łyżkę sera odłożyć). Całość doprawić solą i pieprzem.

  6. Do wydrążonych batatów nałożyć farsz, posypać pozostałym serem i płatkami chili. Włożyć do piekarnika na kolejne 20-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń