Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone słodkie ziemniaki z pysznym farszem
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5011
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419336
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5011
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419336
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
Bataty dokładnie wyszorować, nakłuć widelcem w kilku miejscach, ułożyć na blasze. Piec przez około godzinę do miękkości.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić boczek, usmażyć na rumiano. Następnie dodać cebulę, zeszklić.
Upieczone bataty lekko ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ, zostawiając brzegi grubości około pół centymetra.
Miąższ batatów rozgnieść widelcem, dodać usmażoną cebulę z boczkiem, listki tymianku i starty na tarce o najmniejszych oczkach ser pecorino (jedną łyżkę sera odłożyć). Całość doprawić solą i pieprzem.
Do wydrążonych batatów nałożyć farsz, posypać pozostałym serem i płatkami chili. Włożyć do piekarnika na kolejne 20-30 minut.