Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane białe bakłażany.

Faszerowane białe bakłażany.

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 730

Dodano:

Odsłon: 56

W moim ulubionym sklepie warzywniczym kupiłam białe bakłażany. I najpierw kupiłam, a dopiero potem zastanawiałam się co z nich zrobić. Długo nie myślałam. Będą faszerowane drobiowym mięskiem z ryżem i dużą ilością zielonej pietruszki.

Składniki

  • 3 sztuki średnich bakłażanów. 1 szklanka ugotowanego ryżu.
  • 300 g zmielonego mięsa z udek. 1 łyżka ziół prowansalskich.
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem. 1 łyżeczka moich papryczek chili w oleju
  • dużo posiekanej zielonej pietruszki ( samych listków) 2 gałązki tymianku ( same listeczki)
  • 1 jajko sól i pieprz ziołowy do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Bakłażany przeciąć na pół i wydrążyć środki, które też wykorzystamy.

  2. Mięso, ryż , zielona pietruszkę i dodatki dokładnie wymieszamy .

  3. Na wysmarowaną masłem lub olejem blaszkę wykładamy połówki bakłażanów z nałożonym farszem. Środki bakłażana kroimy w gruba kostkę i uzupełniamy blaszkę. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, Zalewamy niewielka ilością soku pomidorowego.

  4. Zapiekamy w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę.


    Można tez pod koniec zapiekania położyć stary ser. Ale ja chciałam rozsmakować się takim naturalnym smakiem bakłażana i mięska.
    Miałam zamiar podać z kuskusem. Ale ryz i kuskus, to za wiele. Była więc bagietka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń