Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane pieczarki w każdej postaci szybko znikają z talerzy. Tym razem nadzienie składa się z prostych składników, ale tworzących pełną smaku kompozycję. Masło czosnkowe, szynka, cebulka i rozpuszczony ser to zestaw doskonały. Pieczarki zawiń w folię aluminiową i wrzuć na grill lub tradycyjnie upiecz w piekarniku. Podawaj samodzielnie bądź z daniami mięsnymi, warzywami i kremowym sosem.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7491
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2447
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7491
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2447
Składniki
Pieczarki umyj, oczyść, odetnij części z ziemią, a następnie wyrwij albo odetnij nóżki i pokrój je w drobną kostkę. W rondelku rozpuść masło, dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażaj, aż całość zacznie ładnie pachnieć, stanie się miękka i błyszcząca. Następnie dodaj przesiekane trzonki grzybów i pokrojoną w kostkę szynkę. Trzymaj na ogniu, aż płyn z pieczarek odparuje. Dopraw farsz solą i pieprzem. Możesz dodać odrobinę suszonych ziół lub szczyptę pieprzu ziołowego. Na koniec wsyp 1-2 łyżki tartego sera i wymieszaj dokładnie.
Nakładaj farsz do pieczarek i układaj je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Posyp grzyby resztą drobno startego sera i włóż przystawki do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Faszerowane pieczarki wyjmij z pieca i od razu serwuj. Nadziewane grzyby równie dobrze smakują na zimno.