Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe danie dla całej rodziny. Palce lizać! :) Składniki na 4 porcje: 500 g brokułów 400 g kalarepki sol morska świeżo mielony czarny pieprz 200 g mrożonego zielonego groszku 1 pęczek cebulki dymki 75 g młodego szpinaku (lub pęczek koperku) 300 g kremowego twarożku (np. Almette) 125 g sera mozzarella 4 duże filety z piersi kurczaka (1 kg) 200 g śmietany kremówki 1 łyżka oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki Brokuly umyc, podzielic na rozyczki. Kalarepke obrac, umyc, pokroic w polplasterki. W duzym garnku zagotowac wode z ododatkiem soli, wrzucic brokuly i kalarepke, blanszowac 3 min. Zamrozony groszek wsypac do durszlaka (najlepiej do stojacego). Zblanszowane warzywa odlac nad durszlakiem z groszkiem, osaczyc z nadmiaru wody. Cebulke dymke oczyscic, oplukac, pokroic na dlugie kawalki. Przygotowane warzywa przelozyc do zaroodpornej formy. Przygotowac farsz: szpinak lub koperek oplukac, osuszyc. Twarozek przelozyc do miski, dodac szpinak, zmiksowac na puree za pomoca blendera (koperek wystarczy posiekac i dodac do masy a nastepnie wymieszac). Mozzarelle zetrzec na tarce o duzych oczkach lub pokroic w mala kostke, dodac do masy. Przyprawic nadzienie sola i swiezo mielonym pieprzem. Piersi z kurczaka umyc, osuszyc, naciac tak, aby powstala "kieszonka". Oproszyc mieso ze wszystkich stron sola i pieprzem, za pomoca lyzeczki nakladac farsz (do faszerowania miesa zuzyc tylko 2/3 farszu). Pozostaly farsz wymieszac ze smietana kremowka, przyprawic do smaku sola i pieprzem, zalac warzywa. Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C. Na duzej patelni rozgrzac oliwe, obsmazyc piersi z kurczaka ze wszystkich stron tak, aby sie zrumienily. Nastepnie ulozyc je w formie na warzywach i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-45 min. (lub 10 min. dluzej w zaleznosci od grubosci miesa). Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek i ew. posiekac. Danie podawac udekorowane natka pietruszki z dodatkiem gotowanych mlodych ziemniakow.
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 9
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 85
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 108
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 114
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 9
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 85
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 108
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 114
Składniki