Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowany szczupak"
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 369
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 257
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 401
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 369
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 257
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 401
Składniki
Wartość odżywcza jednej porcji 237 kcal Białko 19 g/ Tłuszcz 4 g/Węglowodany 14 g
Wypatroszonego szczupaka nacieram pieprzem cytrynowym, solą i przyprawą do ryb.
Farsz. Mirunę lub mintaja rozmrażam, mielę w maszynce do mięsa. Obraną marchewkę ścieram na tarce, cebulę, por i natkę pietruszki drobniutko siekam. Całość mieszam z bułką tartą i kaszą manną. Dodaję sok z cytryny i jajko, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wyrabiam na jednolitą masę.
Farszem napełniam rybę, zszywam ją lub spinam kuchennymi wykałaczkami, układam w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypuję gruboziarnistą solą himalajską.
Piekę szczupaka 60 minut w temperaturze 180oC, często polewając śmietanką, dzięki której ryba jest soczysta i delikatna. Podaję pokrojoną w dzwonka.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 5,50 zł
<strong>Agata Skiba, Łabędziów</strong>Źródło: Rewia